Мбал Самоков » Новини » Първа копка за построяване на храм в парка на "МБАЛ - Самоков" ЕООД

Първа копка за построяване на храм в парка на "МБАЛ - Самоков" ЕООД

  • Събота, 13 Април 2013 00:00 | 13 Април 2013
  • 1993 пъти
  • Написана от  Administrator
На 13 април 2013г. след повече от 200 години в парка на „МБАЛ- Самоков” ЕООД бе направена първа копка за построяване на нов православен храм в град Самоков. Името на новостроящия се храм е посветено на великия целител и великомъченик Пантелеймон. Идеята за построяването на храма възниква още през 2005 година. От управата на болницата първоначално са искали да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение да могат да попросят Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал. Главен инициатор и организатор е д-р Красимира Ковачка, управител на болницата, която сформира църковно настоятелство, заема се с откриване на дарителска сметка за набиране на средства за изграждането на храма, а с архитектурния план се заема арх. Райна Куманова.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В двора на болницата се бяха събрали десетки жители на Самоков, лекари, медицински персонал и болни. Сред официалните лица бяха кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет, управата на болничното заведение, сестрите от Самоковския манастир, местни общественици, бизнесмени и др.След като бе направен водосвет, епископът положи първия камък в основите на бъдещия храм и съгласно традицията, до камъка постави стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите.

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com