Мбал Самоков » Новини » БЛС рестартира кампанията срещу насилието над медици в МБАЛ-Самоков

БЛС рестартира кампанията срещу насилието над медици в МБАЛ-Самоков

  • Понеделник, 19 Септември 2022 09:37 | 19 Септември 2022
  • 1200 пъти
  • Написана от  МБАЛ Самоков

На 17 и 18 септември 2022 г. „МБАЛ-Самоков“ЕООД беше домакин на обучение на медици, специално разработеното от психолози на Лаборатория за психично здраве - ВМА . Модула разработен за провеждане на обучение в психологически умения на медицинските екипи е в рамките на Националната кампания срещу насилието над лекари „Пребори гнева“ на БЛС.  Програмата на „Тренингов модул за превенция на агресията и насилието при работа на лекари и медицински екипи включваше: ПРАКТИЧЕСКИ ОБУЧЕНИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИВНИ ПАЦИЕНТИ. Оснавна задача на обучението, което включваше практически и теоритични модули, беше участниците да повишат уменията си за справяне с актовете на агресия, да повишат психологическите си умения за справяне в критични ситуации, да усъвършенстват уменията си за разрешаване на конфликти и други.

Медиците от МБАЛ-Самоков и ФСМП  от гр. Самоков са първите включени в специално разработеното от психолози на Лаборатория за психично здраве - ВМА обучение. 23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти участваха в двудневния курс на обучение.  На старта на тренинга присъстваха председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, главния секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателя на РЛК София област д-р Роза Анева и управителя на МБАЛ "Самоков" д-р Красимира Ковачка.

Рестартът на Националната кампания на БЛС срещу насилието над медици „Пребори Гнева“ започва  от гр.Самоков.

В помощ на лекарите и медицинските специалисти, Български лекарски съюз съвместно с психолозите от Лаборатория за психично здраве-ВМА, разработи листовки със съвети и алгоритъм на поведение при комуникация с агресивен пациент и/или близките му, които ще бъдат разпространени в цялата страна.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров е необходимо повишаване на авторитета на съсловието сред обществото и чрез: въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.

 

 

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com