Мбал Самоков » Новини » д-р Ивайло Гълъбов- специализант по хирургия

д-р Ивайло Гълъбов- специализант по хирургия

  • Четвъртък, 18 Юни 2020 09:30 | 18 Юни 2020
  • 1400 пъти
  • Написана от  МБАЛ Самоков

 

Д-р Ивайло Стойчов Гълъбов е роден в гр.Самоков през 1990 г., завършва медицина през 2015г. в Медицински Университет София. Започва работа в клиниката по ендоскопска и обща хирургия към Първа градска болница, където работи  3 години като ординатор, и същевременно специализира хирургия. А вече повече от година работи в отделението по хирургия на МБАЛ-Самоков.

Син на д-р Стойчо Гълъбов, познат на всеки самоковец. Натоварен с тежката задача да оправдае надеждите и очакванията на своя баща, д-р Ивайло Гълъбов е специализант по хирургия  четвърта  година.

 

-Здравейте, д-р Гълъбов. Как сте?

-Благодаря, добре съм. Като на работа.

 

-На вас се падна трудната задача да защитите лекарска професия както на семейството така и на лекарите от нашия град. Как избрахте медицината?

-Запалих се по медицината още от малък. Това бе детската ми мечта- реализирана във времето. Запалих се покрай моя баща и поех по неговия път.

 

-То е ясно, но все пак защо хирургията?

- Хирургията не е просто избор или специалност. Тя е страст! Това е раздел от медицината, който съвпадна с моите мечти. Исках да уча Медицина за да бъда хирург. През цялото ми следване всички усилия, които съм полагал, са били насочени точно към тази специалност.

 

-Как се чувствате в Отделението по  хирургия като специализант.

-Чувствам се много добре.Получавам подкрепа от всички колеги, като най-голяма подкрепа получавам от моя баща, като се стремя да следвам стъпките му и да вървя по неговия път. Моята специализация започна преди три години в Първа МБАЛ София. Там изучавах както обща хирургия, така и лапароскопска и конвенционална  хирургия, които прилагам и тук в МБАЛ-Самоков ЕООД.

 

- Голям процент от младите лекари напускат страната. Защо решихте да останете в България?

- Да, така е. Около 70% от моите колеги заминаха за чужбина. Аз реших да остана тук, защото обичам родината си, обичам родният ми град. Искам да стана добър професионалист, да помагам на хората в моя роден град. Отделението по хирургия в момента е на доста високо ниво и  дава шанс да се прави хирургия на високо ниво, като в университетска болница.

 

- Какво може да върне емигриралите млади специалисти обратно?

- По-добри условия на труд, въвеждане на нови технологии в областта на медицината, по-добро заплащане и по-голяма признателност към тази така хуманна професия са едни от многото неща, които биха накарали лекарите да се върнат обратно.В чужбина стартовото възнаграждение е 2000-3000 евро, а тук специализанта работи за две минимални заплати. Тук трябва да работиш на две или три места за да се издържаш.

 

- Каква диагноза бихте сложили на българското здравеопазване?

-Трудно ми е да поставя диагноза. Ако знаехме диагнозата, щяхме да знаем, как да го излекуваме. Като млад лекар смятам, че нивото на медицина е много –добро, но по отношение на самото здравеопазване в България е нужна адекватна реформа, като се ползва опита на други европейски държави.

 

-За какво мечтаете в професионален план?

-Да завърша специализацията си по хирургия успешно  и в бъдеще да се реализирам като добър хирург в обществото.

 


 

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com