Мбал Самоков » Новини » Откриване на реновираното Отделението по нервни болести с 50 годишна история

Откриване на реновираното Отделението по нервни болести с 50 годишна история

  • Сряда, 15 Януари 2020 00:00 | 15 Януари 2020
  • 1104 пъти
  • Написана от  МБАЛ Самоков

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и управителят на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД д-р Ковачка прерязаха лентата на реновираното отделение по нервни болести. Ремонтът е осъществен със средства на Община Самоков и 20 хил. лв. собствено финансиране от страна на лечебното заведение. Основно са обновени манипулационните в блок А на болничното заведение, стаите и общите пространства.
Специализираното отделение е открито през 1969 година и днес разполага с 22 легла за стационарно лечение, от които 6 за интензивна грижа.
Само през изминалата 2019 г. през болничното заведение са преминали 1175 болни, от които 27 настанени за продължително лечение.
Ремонтът на болницата започна със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, като бяха обновени операционния блок, ОАРИЛ и родилното отделение. Бе закупена апаратура за над 2 млн. лв. През следващите години Община Самоков финансира ремонтите в отделението по хемодиализа, кардиологията и неврологията. Със собствени средства на болницата през 2019 бе обновена голямата зала в здравното заведение. Направен беше и ремонт на Отделението по клинична патология и ТЕЛК.
Амбициите на общинското ръководство и на ръководството на болницата са всяка година основно да бъде обновявано поне по едно от останалите отделения. Общината заделя ежегодно средства за закупуване на медицинска апаратура. Само за миналата година Община Самоков е финансирала закупуването на апарати за отделението по хемодиализа и медицински автоклав за операционния блок. Предстои закупуване на апаратура за отделението по вътрешни болести - фиброгастроскоп и фиброколоноскоп
Годишно в болницата в Самоков преминават за лечение около 10 хиляди пациенти. МБАЛ – Самоков е акредитирана като база за обучение и вече има четирима специализанти. По общинска програма се финансира и обучението на студенти във "Факултета по обществено здраве" към Медицинския университет, които след завършване на обучението си пет години работят в лечебното заведение. До момента общо по програмата са получили подкрепа 14 медицински специалисти, като само за тази година кандидатите са петима.

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com