Мбал Самоков » Новини » СЛУХОВ СКРИНИНГ НА НОВОРОДЕНИ

СЛУХОВ СКРИНИНГ НА НОВОРОДЕНИ

  • Понеделник, 09 Ноември 2015 00:00 | 09 Ноември 2015
  • 2185 пъти
  • Написана от  МБАЛ Самоков

В „МБАЛ-Самоков” ЕООД вече се извършва неонатален слухов скрининг на новородените връзка с въвеждане на масов универсален неонатален слухов скрининг в родилните и неонатологични клиники / отделения, с цел ранно откриване и навременна интервенция при увреждане на слуха при новородените.

Слуховия скрининг се извършва на:

·         на доносени новородени в деня преди или в деня на изписването  на детето от родилното/неонатологичното отделение

·         на недоносени новородени след достигане на коригирана, постконцептуална възраст в деня преди или в деня на изписването на детето от неонатологична клиника/ отделение за недоносени деца

Защо е важен аудиометричният скрининг на новородените?


Слуховите увреждания засягат всеки 3 от 1000 новородени бебета.
Проучванията показват, че ако нарушението се открие и лекува на ранен етап ( преди шестия месец ), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух.

Изследването се извършва от лекар специалист /неонатолог, педиатър или УНГ/ в присъствието на майката.

За провеждане на неонатален скрининг не се изисква специална предварителна подготовка.

При скрининговото изследване на слуха се поставя малка слушалка в ухото на бебето. Слуховият скринингов тест е безболезнен и новороденото е спокойно.

В случай на установени  отклонения от нормата, на родителя се дават указания за необходимостта от извършване на контролно изследване, на слуха на новороденото, до 7 дни след изписването му. Резултатите от изследването се вписва в ИЗ и епикризата на новороденото.

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com