Мбал Самоков » Новини » На 08.05.2014г. бе проведена среща на Църковното настоятелство към Храм „Св. Великомъченик Пантелеймон”

На 08.05.2014г. бе проведена среща на Църковното настоятелство към Храм „Св. Великомъченик Пантелеймон”

  • Четвъртък, 08 Май 2014 00:00 | 08 Май 2014
  • 2712 пъти
  • Написана от  Administrator

„Тази среща има 200 процента успеваемост”, възкликна инж. Христо Ярловски на заседанието на църковното настоятелство на бъдещия храм „Св. Пантелеймон” /при болницата/. Както е известно, председател на настоятелството е свещ. Михаил Колев. Специален гост бе инж. Симеон Пешов, председател на фондация „Възраждане на Белчин” и почетен президент на „Главболгарстрой”.

За работата от зараждането на идеята за параклис през 2008 г. до превръщането й в решение да се изгради храм, за дарението на място от Общината, за изработения проект и промените по него, както и за дарителската кампания, при която са набрани вече 18 хил. лв., говориха д-р Красимир Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков”, отец Михаил, главният архитект на Общината арх. Надежда Клинчева и ръководителят на фирма „Красстрой” Красимир Милушев.

По предварителни данни на г-н Милушев строежът ще струва около 200 хил. лв. Очаква се до юни-юли да се получат всички разрешителни и строителните работи да започнат от август. За грубия строеж ще са нужни около 80 хил. лв.

Симеон Пешов обеща да осигури половината от сумата чрез строителни работи от „ГБС” и средства от фондация „Възраждане на Белчин”. Той подкрепи идеята църковното настоятелство да се обърне с писмо-призив към фирми, бизнесмени и гражданите за дарения за строителството на храма и предложи да се нарисува икона на светеца с частица от мощите му /иконата ще осигури самият Пешов, а Хр. Ярловски обеща частица от мощите, намиращи се в Девическия манастир в града ни/, за да има по-голяма мотивация за дарения.

Г-н Пешов предложи още присъстващите да се включат в инициативен комитет, който след построяването на „Св. Пантелеймон” да продължи започнатото за изграждане на храм „Св. Симеон Самоковски” в центъра на града ни.

Решено бе да се изпратят писма до фирми и бизнесмени и да се подготви обръщение до гражданите за дарения заедно със снимка за проекта и копие от разрешителното за строеж, да се изготви голям билборд с изглед на бъдещия храм и с надпис „Да го изградим заедно”, както и да се поръча икона на св. Пантелеймон с мощите на светеца. И, разбира се, най-важното – да се осигурят всички разрешителни, за да започне първият етап от строителството още през юли или август с осигурените пари от по-големите фирми, като същевременно дарителската акция продължи, за да се набавят всички необходими средства.

На проведена среща на Църковното настоятелство към Храм „Св. Великомъченик Пантелеймон” за новоизграждащия се храм бе дарена икона на ”Св.Вмчк.Пантелеймон” от Верка Димитрова Баръмова.

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com