Мбал Самоков » Новини » Програма за скрининг на рак на дебелото черво и ректума

Програма за скрининг на рак на дебелото черво и ректума

  • Вторник, 18 Октомври 2016 10:28 | 18 Октомври 2016
  • 1571 пъти
  • Написана от  МБАЛ Самоков

Ракът на дебелото и правото черво (колоректален рак) е широко разпространено заболяване. Той е на трето място при злокачествените заболявания в световен мащаб, а в България този вид рак заема второ място - при мъжете, след рака на белия дроб, а при жените - след рака на гърдата. 

Редовните скринигови прегледи за рак дебелото и правото черво са важни, тъй като чрез тях заболяването може да се открие в ранен стадий, когато лечението е по-лесно и по-малко травматично. Тъй като ранните етапи от развитието на заболяването протичат без симптоми, промените могат да бъдат открити само чрез скрининг (редовни, организирани профилактични прегледи). Рака на дебелото черво и ректума е тежко заболяване, чиито симптоми са чревни смущения, болки в определени зони и подуване на корема, запек, разстройство и наличие на кръв в изпражненията. 

Скрининговият преглед за рак на дебелото и правото черво цели да се установи наличието или липсата на кръв в изпражненията и включва получаване на предварителни указания от Вашия лекар, самостоятелно взимане на фекална проба (проба от изпражнения) в домашни условия и анализ на пробата. Вашият лекар ще Ви разясни всички процедури и ще ви даде указания за правилното провеждане на изследването. Спазването на указанията е от изключителна важност за получаването на точни резултати. 

При повечето изследвани лица тестът е отрицателен и лекарят следва да назначи следващо изследване след една или две години. В случай, че тестът е положителен, следва да бъде извършена допълнителна диагностика, която да уточни причините за позитивния резултат, (ендоскопско изследване на дебелото и правото черво) оглеждане със специална апаратура на цялото дебело и право черво и/или хистологично изследване. 

Скрининговият тест за рак на дебелото и правото черво е напълно безопасен. 

Участието в скриниговата програма е безплатно, доброволно и в съгласие с утвърдени правила за добра медицинска практика. Резултатите от тестовете се съхраняват в информационната система на Националния скринингов център при запазване на анонимността на участниците и конфиденциалност на данните. 

МБАЛ САМОКОВ

Карта

Контакти

град Самоков
ул. Македония 49

 

Тел: 0722 / 6 64 13
Факс: 0722 / 6 60 68
Централа: 0722/ 98 110; 98 111; 0889 980 133

 

E-mail: office@mbal_samokov.com